Nyhed: Crowdsourcing af ny AAA racersim

World of Mass Development Plan. Mikrofinansiering betaler for udvikling af ny hardcore racersim

Posteret af Martin Wiinholt 24. september 2011 14:58:45

I går kunne et af verdens bedste AAA spiludviklingshuse fortælle (til Gamesindustry) at de ikke længere vil samarbejde med de etablerede udviklere, blandt andet Electronic Arts, som de har lavet deres to seneste spil for. 


I stedet vil de finansiere deres nye AAA racersim titel med mikro investeringer fra almindelige gamere og små investorer. Indsatsen? Mellem fem dollars og hundrede tusind dollars.  Udbyttet? For fem dollars regner de med, baseret på deres seneste udgivelser, at tjene 35 dollars hjem til investoren.


Og investoren – det er dig og mig. Og vi får lov til at spille spillet undervejs. Hver uge kommer der en udviklingskopi som kan downloades af alle der har sat penge i udviklingen af spillet.


Slightly Mad Studios (SMS) er kendt som dem der lavede det seneste spil i EA’s Need For Speed franchise, Shift 2: Unleashed og tidligere lavede de Need for Speed: Shift. Firmaet har aldrig solgt mindre end 3 millioner eksemplarer af deres spil. Ian Bell, chefen for firmaet, var tidligere medstifter af svenske Simbin, der er kendt for at lave nogle af de mest hardcore simtitler på markedet.


I de seneste måneder har vi fulgt SMS tæt (se nyhed fra EG her). Baggrunden for beslutningen er tilsyneladende, at deres daværende udgiver i marts måned (ukendt, men næsten helt sikkert EA) annullerede det projekt de skulle arbejde på og SMS stod derfor pludselig uden noget at lave og måtte fyre folk.


I spilverdenen (mainstream, ikke indie) er det typisk udviklingshusene der finansierer de store spilprojekter. En AAA titel koster let 5 millioner dollars at udvikle og det er der ikke mange investorer der har mod på at investere. Dels kræver det stor viden om spilområdet, dels viden om de folk man hyrer til at lave dem. Spiludvikling er ikke nogen eksakt videnskab. Mange penge bliver tabt på dårlige projekter, men til gengæld tjener man stort på dem der lykkes. Eksempelvis Shift 2: Unleashed, der har solgt mellem 3 og 5 millioner eksemplarer for en udviklingspris på fem millioner dollars. En typisk AAA titel tager 2 år at lave og beskæftiger måske 100 mennesker, nogle gange flere, så det er en stor satsning, hvorfor mange udgivere satser på tilbagevendende franchises for at sikre indtjeningen.


Jeg hilser initiativet fra SMS velkommen. Det er risikabelt, men spilbranchen har brug for den slags. Lige nu er kreativiteten indenfor udviklingen af AAA spil stivnet i ganske få støbeskeer der mest af alt handler om lave arkade racere, shooters eller ganske få andre typer spil. Det er de samme spil der kommer år efter år. Og det er trist for folk med interesse i enhver form for hardcore/niche spil - for dem bliver udbuddet bare mindre og mindre.


SMS er nu gået igang med at lave en hardcore racersim til PC, Xbox og PS3. De har teknologien til det og har allerede smidt nogle rent ud sagt savl-inducerende screenshots ud til folk (og potentielle investorer).


Og navnet på projektet? C.A.R.S (community assisted racer sim). Vi følger udviklingen.Deltag i debatten
Vær den første med en kommentar. At skrive en kommentar,log på.
MARTIN WIINHOLT

MARTIN WIINHOLT

Spiller af spil og skribent siden der kun var 12 millioner mennesker der brugte internettet og før Harry Potter blev født. Favoritter? Racerspil, flysimulatorer og strategispil. I et tidligere liv bl.a. rådgiver for spilfirmaer om markedsføring og public relations.

Fast anmelder på Eurogamer.dk
Følg Martin på Twitter
Følg Martin på Facebook

Blog Arkiv